Iedereen betaalt Btw. Op ieder product wat je aanschaft, wordt namelijk Btw berekend. Maar wat is het nu eigenlijk precies? Waarom en aan wie moet je het eigenlijk betalen? En is er een manier om zelf de Btw te berekenen zodat je kunt kijken of het wel klopt? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over Btw en over het berekenen van Btw.

Wat is BTW?
Btw betekent letterlijk: belasting toegevoegde waarde. Het is een omzetbelasting die iedere ondernemer aan de overheid moet betalen. Ondernemers rekenen dit door aan de klanten. Daarom wordt er altijd Btw berekend bovenop de normale prijs van het product. Je kunt deze btw eenvoudig online terugrekenen op websites zoals btwonlineberekenen.nl. De meeste winkels laten op het bonnetje overigens ook zien hoeveel Btw je betaalt. Je ziet dan eerst het totale eindbedrag zonder Btw en vervolgens hoeveel Btw erbij komt. Met deze belasting wordt de staatskas gevuld waar vervolgen weer andere, noodzakelijke dingen van betaald kunnen worden. Denk daarbij aan goede wegen, de gezondheidszorg en subsidies voor belangrijke economische projecten.

Btw-tarief
Tot enkele jaren terug bedroeg de Btw over de meeste producten 19%. Concreet betekent dit dat je over het eindbedrag van je aankoop 19% extra betaalt voor de belasting. Dat is later omhoog gegaan naar 21%. Je betaalt over verreweg de meeste aankopen én diensten dus een Btw-tarief van 21%. In sommige gevallen bedraagt dat tarief echter maar 6%. Dat zijn voornamelijk diensten die binnen cultuur, recreatie of kunst vallen. Als je direct een handig overzicht wil van de tarieven die op dit moment voor producten en diensten gelden, kun je het beste bij de Belastingdienst zelf kijken.

Btw terug rekenen
Maak je het ook wel eens mee dat je in een winkel staat en het gevoel hebt dat de kassabon niet klopt? Denk je dat de factuur niet helemaal juist is of dat het Btw bedrag niet op de goede manier is berekend? Dan kun je dat natuurlijk zelf narekenen. Daarvoor hoef je echt geen wiskundeknobbel te hebben. Er is namelijk een eenvoudige rekensom waarmee je direct kunt berekenen of het Btw bedrag wel klopt. Dat doe je door het totale bedrag inclusief Btw te nemen en dit te delen door 100 plus het percentage Btw. Wanneer het percentage 21% bedraagt, deel je dus door 121 en weer het bedrag 6% bedraagt, deel je door 106. De uitkomst daarvan vermenigvuldig je met 6 óf 21. Even concreet gezien: Als je een schoffel van 100 euro koopt inclusief Btw(21%) bereken je dus 100/121 en de uitkomst daarvan vermenigvuldig je met 21. Je komt dan op een Btw bedrag van 17,36 euro. Hoofdrekenen is soms lastig, maar gelukkig heeft iedereen tegenwoordig een rekenmachine op zijn telefoon.

Online berekenen
Ben je niet zo van de rekensommen of reken je het liever thuis na? Dan kun je gebruik maken van verschillende websites zoals btwonlineberekenen.nl. Met behulp van deze sites zie je direct of je bonnetje klopt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.