De BTW wordt ook wel de belasting op de toegevoegde waarde genoemd en is een belastingsvorm die op bijna elk soort product of dienst betaald moet worden in Nederland. Het gaat hier eigenlijk om een verbruikersbelasting die bij aankoop van een zaak of dienst wordt betaald, en ondernemers moeten die afgeven aan de overheid: de ondernemer zelf houdt dus niets van dat bedrag over, en het geld dient louter om de staatskas aan te vullen.

De BTW wordt in Nederland bij de prijs van een zaak of dienst gerekend, dus eigenlijk merk je niet dat je meer moet betalen. Als je op het bonnetje kijkt, dan zie je echter wel dat een bepaald bedrag betrekking heeft op de BTW. Berekenen hoeveel dat precies is kan dankzij een online BTW-calculator op www.btwonlineberekenen.nl

De BTW berekenen in Nederland met een handige online tool

In Nederland zijn er verschillende BTW tarieven, waaronder 6% voor bepaalde goederen en diensten, maar op andere zaken bedraagt de BTW tot wel 21% (voorheen was dit slechts 19%). Juist door de verschillende tarieven is het soms moeilijk om precies te weten hoeveel BTW er betaald moet worden op een bepaalde som, of welk deel van een bedrag voortkomt uit de BTW.

Dankzij een handige online calculator op www.btwonlineberekenen.nl wordt de BTW berekenen eenvoudig en heb je een duidelijk beeld van hoeveel die precies bedraagt. De tool maakt het mogelijk uit te rekenen hoeveel de BTW van een bedrag is waar die al inbegrepen zit, maar ook kun je ermee berekenen hoeveel je moet betalen op een bedrag waar die BTW nog niet bij zit. Met andere woorden, het bedrag inclusief BTW of exclusief BTW.

1. De BTW berekenen inclusief BTW

Bij de berekening van de BTW kan er gekozen worden voor ‘inclusief BTW’. Daarna vul je het bedrag in (inclusief BTW). Op het bonnetje van de aankoop controleer je hoeveel BTW je hebt betaald. Als je geen bon meer hebt, dan zoek je op onder welk BTW-tarief het aangekochte product of dienst valt (meestal gaat het om 21 %). Zoek de juiste kolom naargelang het percentage en je controleert hoeveel BTW je betaald hebt. Je kan eventueel ook controleren hoeveel je zonder BTW zou betalen in de onderste kolom met informatie.

2. De BTW berekenen exclusief BTW

Kies voor deze berekening de optie ‘exclusief BTW’ en vul dat bedrag in. Bij een offerte van bijvoorbeeld 500 euro vul je dus 500 euro in. Op de bon van de aankoop controleer je hoeveel BTW je betaalt voor het product of de dienst. Controleer hiervoor de regels van de desbetreffende categorie of vraag het na bij de verstrekker van de bon. Meestal wordt 21 % gevraagd, maar sommigen dienstverleners vragen 6 %.

Zoek de correcte kolom naargelang het percentage en bekijk hoeveel de BTW bedraagt op het bedrag van de aankoop. Controleer de laatste kolom om te weten te komen hoeveel de totale som bedraagt, of wat je bent kwijtgeraakt als je de offerte aanvaardt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.