De hoofdluis is een parasitair insect. Elk jaar worden meer dan 100 miljoen mensen besmet door luizen. Hoofdluizen leven in de hoofdhuid van de mens omdat ze er alle comfort vinden met de ideale temperatuur, vocht en voedsel. Ze voeden zich door te bijten in de huid en het bloed op te zuigen. Dit veroorzaakt jeuk en kleine littekens op de schedel. Luizen verspreiden zich gemakkelijk van het ene hoofd naar het andere hetzij door direct contact tussen twee mensen of via een kam, haren, een borstel, beddengoed, enz. In tegenstelling tot andere soorten luizen zijn ze niet de wijten aan de slechte hygiëne van een persoon.

Hoe kan je ze ontdekken

Je kunt de aanwezigheid van luizen ontdekken in verschillende stadia. De luizen leggen 200 tot 300 eitjes die na 5 tot 10 dagen vastgehecht zijn aan het haar. Deze nimfen zijn 7 dagen later uitgegroeid door tot volwassen luizen. De beste indicator van de aanwezigheid van luizen is de constante jeuk van de hoofdhuid bovenaan de schedel, in de nek en achter de oren.

Hoe kun je ze uitroeien

Om luizen te roeien heeft de techniek van het uitkammen van de neten met een luizenkam, uit nat haar, de voorkeur. Geen enkele luis kan deze behandeling overleven als ze op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Deze methode is eenvoudig en goedkoop maar het vraagt wat tijd en discipline. Wassen van het haar met een gewone shampoo is totaal nutteloos. Er zijn wel shampoos en lotions waarin een insecticide verwerkt is die luizen en neten kan doden. Deze methode is wel efficiënt genoeg maar sommige mensen zijn gevoelig voor afschilferen van de hoofdhuid, jeuk en irritatie aan de ogen. Om te vermijden dat ze terugkomen moeten we alle lakens, handdoeken en kleding wassen bij 60 °C bij het begin van de behandeling en ook nog eens een week erna. Dit om de ontwikkelingscyclus van de luis te doorbreken. Wees ook niet verlegen om de omgeving en de school te verwittigen. Op die manier voorkom je een verdere uitbreiding van de luizenplaag. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen.
Naar boven

Leave a Reply

Your email address will not be published.