Heeft u of uw kind vaak last van jeuk op het hoofd? Het kan zijn dat u last heeft van hoofdluis. Schamen hoeft niet, het is normaal en komt vaker voor. Veel mensen denken dat je luizen krijgt als je onverzorgde en/of lange haren hebt, maar hier is niets van waar. Iedereen kan ze krijgen en van elkaar over nemen. Dit neemt niet weg dat het vervelende beestjes kunnen zijn en daarom ook worden gezien als plaaginsecten.

Hoofdluizen leven op je hoofdharen in de buurt van de huid en voeden zich met bloed. Door het speeksel dat de luis gebruikt als bloedverdunner, ontstaat er een allergische reactie dat resulteert in jeuk. Hoofdluis is echter niet in staat om ziektes over te brengen. Aangezien de beestjes niet lang zonder bloed kunnen leven, is het onnodig om allerlei lakens en kledingstukken weg te gooien of uitgebreid uit te wassen. Het is wel zo verstandig om de hoofdluis zo spoedig mogelijk te laten verwijderen voordat anderen er ook last van krijgen. Dit wil niet zeggen dat iemand thuis moet blijven als diegene hoofdluizen heeft.

Om hoofdluis te verwijderen moet er gebruik worden gemaakt van een speciale kam in combinatie met anti-luizenmiddel. Dit is makkelijk te verkrijgen bij de drogisterij.

Denk niet dat het slechts een kwestie is van je haren goed kammen en dan wassen met normale shampoo; dan zullen de luizen blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.