Zonnepanelen vormen een belangrijke maatregel bij het duurzamer maken van je woning of bedrijfspand. Het is echter heel belangrijk dat je precies de juiste zonnepanelen koopt en dat onder de juiste omstandigheden doet. Enkel zo kan je er op de lange termijn ook effectief veel uit halen.

Waarop moet je nu zoal letten als je zonnepanelen koopt en welke factoren zijn belangrijk? Hieronder lees je alles wat je moet weten!

Zo vind je de beste zonnepanelen voor jouw dak!

Dankzij zonnepanelen is je woning duurzamer, geniet jij van gratis energie én doe je het milieu een plezier. Voordelen die je niet links mag laten liggen, maar die je ook enkel kunt krijgen als je rekening houdt met onderstaande factoren:

1. De terugverdientijd van de zonnepanelen

Zonnepanelen kosten vaak heel wat geld, maar gelukkig bestaan er manieren om die kostprijs helemaal terug te verdienen. Hoe snel dat gaat, hangt vooral af van de zogenaamde terugverdientijd. Dit is eigenlijk de tijd die ervoor nodig is om de initiële prijs die je hebt betaald voor de panelen zelf terug te verdienen door de opbrengst die ze opleveren.

Hoe meer maandelijks rendement je uit de zonnepanelen haalt, hoe sneller dat gaat. Het is dus een goed idee om te kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid, zodat je binnen enkele jaren al je investering hebt terugverdiend!

2. De omvormer voor het omzetten van zonne-energie

Daarbij loont het ook de moeite om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de omvormer die je gebruikt voor je zonnepanelen. Zonnepanelen werken immers enkel dankzij de omvormer, een centraal apparaat dat ervoor zorgt dat je zonne-energie ook daadwerkelijk in je woning of bedrijfspand kunt gebruiken.

Het is dus beter om wat meer te betalen voor een omvormer die van goede kwaliteit is, dan dat je wilt besparen met een goedkope optie. Op de lange termijn is goedkoop immers vaak duurkoop!

3. Je woon- of werksituatie

Bij aankoop van zonnepanelen moet je vervolgens ook rekening houden met je eigen werk- of woonsituatie. Dat wil zeggen, het loont de moeite om op voorhand te bepalen hoeveel panelen je nodig hebt om voor een stuk in je energiebehoefte te voorzien. Dit zal bij een particuliere woning immers anders zijn dan bij een bedrijf!

Raadpleeg desnoods een specialist of speciaalzaak voor meer advies over de gehanteerde hoeveelheden en welke opties het beste zijn voor jouw bedrijf of woning. Op die manier koop je niet te veel en niet te weinig en kan je op de lange termijn dus ook meer uit je investering halen!

3. De beschikbare ruimte op je dak

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte op je dak, aangezien dit zal bepalen hoeveel rendement je uit je panelen kunt halen. Ook dit hangt grotendeels af van de situatie waarin je zonnepanelen gebruikt, zakelijk of privé. Een groot bedrijf heeft natuurlijk veel meer plaats door een groter dak, maar zal ook meer stroom nodig hebben.

Gaat het om een kleine woning? Dan heb je natuurlijk minder vrijheid als het gaat om het aantal zonnepanelen dat je kunt plaatsen. Doorgaans zal zo’n kleinere woning echter ook veel minder stroom nodig hebben!

4. Subsidies voor de financiering van je zonnepanelen

Ten slotte kan je bij aankoop van zonnepanelen altijd op zoek gaan naar eventuele subsidies, die door de overheid worden aangeboden. Dankzij deze financiële steun is het voor zowel particulieren als bedrijven een stuk gemakkelijker om een zware investering te doen, waardoor je er dus ook meer uit kan halen.

De overheid biedt deze premies aan om duurzaamheid bij bedrijven en particulieren te stimuleren. Als jij voldoet aan de voorwaarden van zo’n subsidie, dan pluk je daar dus ook de vruchten van!

Leave a Reply

Your email address will not be published.